TE tudod, hol van Lappföld?

„Persze, Finnországban.” – vágod rá azonnal.

Nos, a válasz helyes, de csak részben. Ugyanis Lappföld területe átível Norvégia, Svédország, Oroszország és Finnország bizonyos részein. Az egyszerűség kedvéért mi is a finn részt értjük „Lappföld” alatt.

Gyerekként ki nem álmodik arról, hogy otthonában találkozik a Télapóval, aki a rénszarvas húzta szánján ülve integet? Vikinek harminc éves korában (én még csak kettő voltam) nyílt lehetősége gyerekkori álmainak beteljesítésére. Először a lapp nyár kellős közepén tettünk látogatást a manók birodalmába. Merthogy olyan zöld színben pompázott az erdő, s gombák, virágok virítottak mindenfelé, hogy kicsit sem lepődtem volna meg, ha egy fa mögül váratlanul elénk toppan egy piros sapkás figura és ráugrik a hátamra. Ennek ellenére inkább az izgatott mind a kettőnket, hogy milyen lehet a mesebirodalom télen, amikor minden jégbe fagyott, s az égen ott táncol Aurora Borealis (északi fény), lágyan forog, hullámzik neonzöld ruhájában.

A következő évben már decemberre időzítettük utazásunkat és ezzel kezdetét vette a második, örökké tartó szerelem. Amikor először pillantottam meg az egyre erősebben tündöklő, folyamatosan változó sarki fényt, a meghatottságtól majd leestem Viki hátáról, de láttam, hogy az ő könnyei is eleredtek. Egy régi álom vált valóra. El sem akarta hinni, hogy létezik ilyen természeti csoda, és mi testközelből átélhetjük ezt újra meg újra. Az égi jelenségnek egyedi díszletet adtak a vastag hó- és jégkabátba burkolózott, szoborhatású fenyők.

Imádom, hogy itt végtelen a tajga, s rajtam kívül nincs más hátizsák széles e vidéken. A hegytetőről körbe nézve nem látsz mást, csak fenyőt, fenyőt, fenyőt, és tavakat meg patakokat. Csodálatos, hogy órákat utazhatsz az úton anélkül, hogy egy teremtett lélekkel találkoznál. Ez persze egy defekt esetén nem annyira előnyös… Lappföldön könnyen kipróbálhatod a „remeteéletet”, ami recept azoknak, akik a mindennapokban pörgős, zsúfolt életet élnek. Nekik kimondottan jól jöhet egy ilyen ritkán lakott vidéken tett utazás.

Az már csak hab a tortán, hogy Lappföldön szívhatjuk magunkba Európa legtisztább levegőjét.

Idén februárban is – immár sokadszor – neki indulunk a különleges, mindig más és más arcát mutató lapp tájnak, ezúttal a barátainkkal.

A kalandjainkról hamarosan beszámolok…